Specialpedagogsmöte på dotterns skola

I dag var jag, min man, två specialpedagoger (en från skolan och en från BUP) och dotterns mentor med på ett skolmöte. Min dotter har ADHD, ångest och autismsymtom.

Vi pratade om dotterns svagheter och styrkor. Vad hon är duktig på och vad hon behöver hjälp med både hemma och på skolan. Vi kom fram till mycket!

Dottern behöver ha verbala och bildinstruktioner, i form av att ”ritprata” med henne. T.ex. om jag vill att hon ska förstå någonting viktigt måste jag dels säga det till henne och rita en skiss som förklarar HUR hon ska göra det, steg för steg. Lite som en IKEA-instruktion.

Hon måste också veta VARFÖR hon ska göra någonting och titta på SO-filmer här hemma för att förbereda henne inför lektionerna. Ytterligare är att hon ska få syssla med rättstavningsprogram och att hon inte uppfyller kriterierna för att vara dyslektiker (hon är för duktig på att läsa även om läsförståelsen är hennes svagaste sida). Anledningen för att hon har svårt för att stava är pga koncentrationssvårigheter.

Dottern ska vara med på Läxhjälpen och där ska hon få förbereda sig inför lektionerna under veckan. Lärarna kommer att släpa dit henne för hon har vägrat att gå länge.

Vi ska också gå igenom matlistan med dottern och hittar någonting som hon vill äta och skolmatsalen lagar det till henne varje dag! AMAZING! De sa att detta var vanligt, att de hade barn som bara åt pasta varje dag. Maten är superviktig! Hon ska även få sitta och äta i lärarmatsalen tillsammans med en pedagog eftersom dottern inte har kompisar i skolan och inte vill sitta ensam.

Hon ska få gå hos skolkuratorn regelbundet och få ta med sig mellanmål som hon gillar till skolan. Eftersom det är ett stort stressmoment att ha henne med i mataffären ska vi låta henne få välja vad vi ska köpa till henne som mellanmål online. Så köper vi detta i mataffären sen under veckohandlingen.

Också ska hon få med sig pengar till att kunna köpa en macka eller smoothie i kiosken på skolan. Specialpedagogen och skolsköterskan på skolan berättade att det finns Milkshakes och juicer som innehåller mer näring och ger en större mättnadskänsla. Dessa drycker fanns tydligen i flera olika sorter på Apoteket. De ska vi köpa! Gillar dottern inte dem, får jag väl ge bort dem.

Ytterligare är att vi ska ha ett uppföljningsmöte om tre veckor för att se hur allt har gått och skolsköterskan ringer mig nu på måndag för att prata om skolmaten. För att återknyta med oss efter att vi har gått igenom med dottern om vad hon vill äta på skollunchen.


Det här känns toppen!!!! En sådan lättnad det är efter att man har fått diagnos och börjar att få den hjälp som man faktiskt behöver. Det är BUP som har ordnat upp allt detta i samband med att dottern fick sina diagnoser. Så allt detta skedde lite på automatik. Jättebra! Det är verkligen som om dörrar öppnas för en så fort man får en diagnos.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: