Spara pengar

Hur jag sparar pengar och är ekonomisk trots bipolär sjukdom.

Som bipolär brukar man inte vara känd för att vara ekonomisk. Tvärt om kan pengar rinna igenom en som ett såll och man lever oftast långt utöver sina inkomster. Men jag har lyckats att styra om min ekonomi och får en kick av att spara och att vara snål. Så hur gör jag?

 1. Ta god tid på dig
  Genom att ta god tid på dig att fatta ett beslut kommer du att undvika dyra impulsköp. Om du ska spendera en stor summa pengar ska du inte bara sova på saken, du ska låta det gå en månad eller längre innan du fattar ett beslut. Oftast kommer du att se hur onödigt det där köpet verkligen är och lämna det därhän.

 2. Evaluera
  Evaluera varför du behöver varan, aktiviteten eller tjänsten. För både dyra och mindre inköp behöver du evaluera huruvida du behöver detta eller inte. Vad är ditt drömmål i livet? Är det bättre att pengarna går mot dina mål istället för den där dyra handväskan som du ändå bara kommer att använda en eller några säsonger?

 3. Lev ALDRIG över dina inkomster
  Ha stenkoll på hur mycket du får in varje månad och hur mycket dina utgifter är varje månad. Öppna upp ett exceldokument eller liknande och för in dina inkomster och utgifter varje månad. Var nogrann och fuska inte! Allt ska in i dokumentationen. Den är trots allt bara för din egen skull.

 4. Gör en årsbudget
  Förutom att göra en månadsbudget behöver du även göra en årsbudget. I denna budget ska du gå igenom samtliga av dina bankärenden och räkna ut vad du lägger på t.ex. kläder och accessoarer, mobilabonnemang, resor, mat, husdjur och bilköp varje år.

  Räkna ut vad detta skulle bli varje månad genom att dela på 12. Detta är så mycket du behöver spara varje månad för att ha råd med din livsstil. Är det ändå för dyrt? Evaluera om du verkligen behöver det och prioritera enbart det som verkligen är din dröm.

 5. Ta tjuren vid hornen
  Om du har skulder behöver du ta tjuren vid hornen och ta reda på vad ALLA dina skulder ligger på. Kan du samla dina lån till ett enda genom t.ex. Lendo eller liknande företag? Om du har väldigt höga skulder rekommenderar jag dig starkt att ansöka om skuldsanering. Smussla aldrig med dina skulder utan se till att stadigt betala av dem varje månad!

 6. Spara i fonder
  Jag har två fonder som jag sparar i varje månad. Det ena är till min pension och det andra är till när min dotterhar fyllt arton. När hon fyller arton vill jag kunna betala för hennes körkort. Jag har inte så mycket i inkomst så detta blir inte mer än 100kr-500kr i månaden som jag lägger på fonderna.

  Men de växer desto mer eftersom jag kollar dem varje halvår och ser till att jag valt en fond som växer kraftigast. Just nu är det Teknikfonderna i bl.a. Microsoft. Orsaken till att jag sparar extra till pensionen i fonden är för att jag vet att jag inte kommer att få en hög pension när jag blir gammal eftersom jag har varit sjukskriven större delen av mitt liv. Då är det ovärderligt att ha en buffert.

 7. Har flera sparkonton
  Jag har TIO sparkonton allt som allt. Ett heter Familjespar och är där dyra inköp som bil, renoveringar och annat dyrt till familj och hushåll går ut i från. Jag sparar 10% av min inkomst automatiskt till Familjesparkontot.

  Nästa är mitt fondsparande, Kriskonto och Nöjenkonto. Kriskontot ska du försöka att glömma helt bort att du har, spara in 10% av inkomsten i kontot på automatik varje månad och du ska ha sammanlagt ett års inkomster i detta sparkonto.

  Den enda orsaken till att använda detta konto är för om du stöter på en stor kris: du förlorar jobbet, du kan inte betala husräkningen, värmepumpen brakar ihop på huset, osv. Här är stora utgifter som du skulle ha blivit helt barskrapad och bankrutt om du inte hade detta sparkonto.

  Nöjen och semesterkontot är precis till det det låter som: nöjen och semester. Är det en stor dröm för dig att resa ska du betala in mer till ditt semesterkonto men för mig som får ångest och stressproblem av att resa och göra saker, sparar jag enbart en lägre summa till resor och nöjen.

  Dina nästa tre sparkonton är Drömsparkontot, Barnsparkontot och Fondsparkontot till dina barn. Drömsparkontot är det roligaste kontot av dem alla! Här sparar du undan till dina drömmar! Jag sparar undan en tiondel av vad jag tjänar till detta sparkonto varje månad eftersom det är dyrt att ge ut böcker, vilket är mitt mål.

  Barnens sparkonto är de sparkonton som de sparar i varje månad. Jag sparar undan tio procent av dotterns inkomst varje månad, eftersom hon betalar av en skuld till mig innebär detta att hon lägger undan bara 40kr varje månad.

  Ett fondkonto för barnen är ditt sparande till att kunna ge dem körkortsundervisning när de blir äldre, en handpenning på en lägenhet, med mera. Jag har inte råd att lägga mer än en mindre summa på detta kontot varje månad men min bästa kompis lägger in hela barnbidraget. Du väljer själv hur mycket du har råd att lägga undan. Övriga sparkonton är mitt pensionsparande.

  Ett starkt tips är att enbart ha 2000kr-5000kr i slutet av månaden på ditt personkonto för eventuella räkningar och mat. Om du har en stor familj kan du såklart behöva lägga mer pengar på mat. Resten ska gå in i dina sparkonton, till skulder, räkningar och eventuella (behövliga) inköp.

 8. Se över matkontot
  Jag börjar veckan med att gå igenom all mat jag har hemma och skapar middagar utöver efter vad jag har hemma. Därefter gör jag en inhandlingslista över vad jag behöver komplettera med. Det innebär oftast mjölk, frysgrönsaker och potatis. Ingenting mer.

  Bunkra ALDRIG upp annat än om det är kampanj eller rea, då ska du köpa minst tio förpackningar av någonting som du VET att du kommer att använda mycket av under året. För mig har detta inneburit på senaste tiden: hårschampoo, deo, sminkborttagningsmedel, krossade tomater, potatis, fryst kyckling och champinjoner i burk.

  Skaffa ALLTID det billigaste alternativet och använd dig av mataffärens egna märken. Jag är på inga vis sponsrad av Willys men jag rekommenderar att du gör de flesta av dina inköp där och att du enbart går till EN affär varje vecka. Du bör också ENBART handla en gång per vecka och ALDRIG åka till affären igen om du har glömt någonting eller får slut på en matvara. Pussla runt dina måltider istället.

 9. Ha mer än en inkomst
  Kan du hyra ut ett extrarum till en som just har börjat jobba i en ny stad, som ett billigare alternativ till bed and breakfast eller till en student? Kan du hyra ut din sommarstuga under de kallare månaderna till en familj eller som ett bed and breakfast? Gör det! Du kan också hyra ut din soffa till coachsurfers, gå ut med hundar, bli dagmatte, sitta barnvakt och starta upp en blogg eller YouTubekanal.

 10. Ingenting är hugget i sten
  En gång per år bör du se över samtliga av dina utgifter och inkomster. Kom ihåg att ingenting är hugget i sten: kan du sänka dina utgifter genom att välja ett billigare abonnemang, ett billigare elavtal eller ett billigare bredbandsbolag? Kan du öka dina inkomster genom att tala med chefen om en löneförhöjning, jobba extra eller ha mer än en inkomst? Gå inte och skjut på det utan GÖR DET!

Jag hoppas att dessa råd har varit till lika stor hjälp för dig som de är för mig!

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: