Föräldrautbildning på BUP

I dag var vi i väg och gick en föräldrautbildning på BUP för föräldrar med barn som nyligen har fått diagnosen ADHD. När vi kom hem var det glassplitter över hela köksgolvet.

Föräldrautbildningen på BUP var bra, vi fick många värdefulla tips om hur ADHD fungerar, vad det eventuellt kan bero på och träffa andra föräldrar i samma sits som vi.

Jag visste till exempel inte att ADHD förr kallades för damp. ADHD har tydligen haft flera olika namn under årtusenden men så länge det skrivna ordet har funnits har forskare hittat tecken på ADHD hos befolkningen.

Tidigare har jag hört att man inte kan ställa diagnosen ADHD för ens barnet är sex år och har börjat i sexårsverksamheten. Men kuratorn på BUP menade på att numera kan man ställa en diagnos redan vid 4 års ålder, om det är en duktig läkare.

Som tonåring med ADHD (vilket är vad vi och resten av föräldrautbildningsgruppen har) kan man ofta göra slavfel, ha svårt för att ta instruktioner och hålla koncentrationen. Det som fungerar en dag, fungerar inte nästa dag. Till exempel att plocka undan disken.

1 av 20 barn har ADHD och det är vanligt för de med ADHD att även ha dyskalkyli (grava problem med skolämnet matematik) och läs- och skrivsvårigheten dyslexi. Övriga kombinationer som är vanliga med ADHD är autismspektrumtillstånd, ticks, ätstörningar och ångest.

Min dotter har diagnosticerats med ADHD, potentiellt autismspektrumtillstånd och ångest. Hon kan eventuellt ha Borderline och dyskalkyli också men dyskalkyli är fortfarande under utredning och Borderline vet vi ännu inte om hon har. BUP ska hålla ögonen öppna på både autismen och Borderline nu under tonåren.

En annan punkt som togs upp var att ADHD inte växer bort utan 3/4 fortfarande har kvar ADHD:n som vuxna. Symtomen ter sig bara mer annorlunda för vuxna och blir mer hanterbara. Enligt forskningen går det dock oftast bra för de som har ADHD som vuxna. Det gäller bara att hitta rätt yrke som passar individens speciella förmågor.

BUP sa att framtiden var ljus och att det är just nu, även om det kan kännas mycket tufft, som vi bygger upp våra barn till att bli goda vuxna. Det blir många fajter under uppväxten men det är värt det, sa kuratorn på BUP.

Om du tror att ditt barn har ADHD eller ADD, ska du ta kontakt med BUP för att göra en utredning. Det är nämligen ovärderligt att få en diagnos och rätt medicinering i tid. Får tonåringarna inte detta är det vanligt att barnen självmedicinerar sig med alkohol, tobak och övriga droger.

När man börjar en medicinering mot ADHD och ADD är det vanligt att få bland annat biverkningarna illamående, huvudvärk och aptitbrist de första fyra dagarna. Därefter brukar aptitlösheten sitta i och man kan behöva komplettera med näringsdrycker.

På nyheterna den senaste tiden har det även framgått att medicinen mot ADHD kan vara sämre för utvecklingen av tonåringars hjärnor. De på BUP hade läst artiklarna, sett rapporterna och kommit fram till att utlåtandet var otillräcklig och missvisande. Detta eftersom det var för få personer i den grupp som testades, de var bara pojkar och de som testades var redan i riskgruppen för att få dessa biverkningar.

Som avslutning tog min man upp sin oro över att han inte vet om vår dotter kommer att kunna klara av skolan. Eller om hon kommer att kunna få ett jobb i framtiden. Tillsammans med övriga föräldrar kom vi dock fram till att vi som har barn med ADHD inte riktigt kan planera för framtiden. Vi får ta ett steg i taget.

Vad hände då med glassplittret i hela köket och i min mans kontor? Jo, dottern hade tappat koncentrationen och varit ovarsam när hon satte på ugnsluckan i morse. Hon skulle visa mig att man kunde ta i sär den.

Vips stod hon där med bara handtaget i handen och glassplitter över hela golvet. Tur nog har hon ADHD, har blixtsnabba reaktioner och hann hoppa undan.

ADHD må ha sina nackdelar men det har också sina fördelar.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: