Renovering 1920-tal

Väntat på K-Rauta i en timme, fått upp en ny ytterdörr och sökandet efter 1920-talsdesign.

Svärföräldrarna är äntligen här! Och, det betyder renoveringsdags. Här i veckorna har jag valt ut en ytterdörr, dörrbeslag, ringklocka, lås och lister. När vi ändå höll på valde jag hur vår fasad ska se ut när det är dags att byta den. Det blir trä hela vägen!

Vi har ett hus från 1920-talet och jag vill att det mesta av renoveringen ska vara i samma anda. Huset ska få komma tillbaka till sin originalstil, så som den var när den byggdes. Just nu är kåken omrenoverad i 70-talsstil och det ser inte ut så som vi vill ha det. Sakta men säkert tar huset form.

De senaste par dagarna har jag lyckats gå upp vid sex- och sju-tiden för att få lite tid för mig själv medan jag äter frukost, gör mig i ordning och klär på mig. Det är lugn och stilla på morgonen innan alla har vaknat. Rogivande.

Klockan åtta har det varit dags att väcka min man och det har inte varit det lättaste vill jag lova! Jag har fått ta fram kläder till honom, tända lampan, ta av täcket, lirkat, bedjat, tjatat och varit allmänt otrevlig. Gisses! Kan människan inte bara ställa ett alarm eller tre?

Men i och med att min man har gått upp i tid har han och hans pappa fått mycket mer gjort den här omgången. Jippi! I dag följde jag med dem och valde ut dörrhandtag till ytterdörren, lås och titthål och fick tag på allt på Bauhaus. Men innan det fick jag vänta i 60 minuter på virke på K-Rauta. Mindre roligt men det positiva är att allt blir i klassisk 1920-talsstil och blank mässing.

Välkommen tillbaka huset!

Extra vetskap:
Vad är svensk 1920-talsstil och design? Linjerna och listerna på 1920-talet var enkla och du kunde se taklister som gick ned 20-30 cm från taket. Det var ofta högt i tak men boarean var liten, förutom i villorna. Dessa villor ägdes oftast av rika tjänstemän medan lägenheterna som byggdes under 1920-talet oftast ägdes av arbetarklassen.

Gärna hittade du vackra, utsnidade takrosetter runt början på taklamporna. Dessa var ett av få extravaganta inslag i den annars enkla stilen. Nu ville människorna inreda vita kök och var stolta över att ha elektricitet i varje rum i hemmet, kylskåp och elektrisk spis.

Dörrarna var oftast vitmålade spegeldörrar med till exempel ett klassiskt handtag i mässing med träbeskydd och en liten knopp i mässing i slutet. Gardinuppsättningarna var på en enkel stång i mörkt, betsat trä eller mässing och tygen var ofta tjocka men givetvis var även den skira spetsgardinen populär på sommaren.

Även i svensk 1920-talsdesign kunde du hitta vissa inslag av Art Deco som innebar till exempel att mässingstatyer av kvinnor bar upp en bordslampa. Däremot hittar du inte så många inslag av Art Deco i de svenska hemmen eftersom här var en klassicistisk stil på ropet.

Material att kopiera är (såklart) mässingen, gips och trä i en klassicistisk stil.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: