Lamotrigin

Lamotrigin är ett bland annat ett läkemedel mot bipolär depression som har fungerat för mig.

Jag började att använda Lamotrigin nu i början av sommaren och det har fungerat nästan mirakulöst mot min bipolära depression. Tidigare sov jag 18 timmar eller mer varje dag och kunde därmed inte göra någonting annat än att just sova.

Det var min läkare på Traumaenheten som tipsade mig om Lamotrigin och till en början med var jag mycket skeptiskt och rent ut sagt rädd. Samtliga läkemedel för bipolär sjukdom har hemska biverkningar och Lamotrigin är inget undantag. Börjar du med Lamotrigin för snabbt så kan du få en livshotande sjukdom som gör att du tappar huden!

Så jag var livrädd för att börja med Lamotrigin och det har därför tagit mig ända tills nu, September, tills jag lyckades komma upp i full dos: 200mg. Doseringen som jag fick av min läkare var att börja med 25mg, ta dem i två veckor och därefter öka med 25mg varje vecka tills jag kom upp i 200mg. Ja, det gick ju inte som på en dans på rosor precis!

Jag kunde vänta i flera veckor innan jag ökade med 25mg och nu i igår, söndags den 8:e september kunde jag äntligen gå från 175mg till full dos (200mg). Vad är då skillnaden från hur det var förut och hur mår jag nu?

Jag märkte redan vid första dosen hur jag mådde bättre av Lamotrigin. Det var som om man gått i dis eller under en skugga och helt plötsligt var det som om jag gick ut i solljuset. Därefter har det varit som om att lära mig att gå igen. Just nu försöker jag att hålla mig vaken hela dagar och det har väl fungerat så där. I tre dagar lyckades jag att hålla mig vaken från morgon till kväll, därefter somnade jag två gånger den fjärde dagen och sov tre timmar sammanlagt.

I går kväll gick jag därför och lade mig klockan åtta på kvällen och sov i 13 timmar. Jag tror däremot att jag hade kunnat gå upp redan vid sex-tiden för jag kände mig utvilad då och kände att jag hade sovit på tok för länge när jag gick upp klockan nio.

Trots att det inte är bra än och jag försöker att hålla mig vaken på stapplande ben, så går det i alla fall framåt och det är tack vare Lamotrigin. Det är ett herrans stort framsteg!

Om du känner dig osäker på att starta ännu en kur mot bipolär depression eller mani, tveka inte att testa dig fram! Jag VET hur hemskt det kan vara att testa sig fram men det är värt det i slutändan för till slut kommer du att träffa rätt och då är medicinen ditt största hjälpmedel som får vardagen att äntligen gå ihop igen. All möda är värt det!

Jag vill slutligen påpeka att jag är på inga vis en läkare utan du behöver följa din läkares råd. De kan vara olika från de råd som jag fick av min läkare. Men du kan gott föreslå Lamotrigin till din läkare om du lider av bipolär depression.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

2 reaktioner till “Lamotrigin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: