Föräldrautbildning BUP nr. 3

Hur du minskar på tjatet, förbättrar kommunikationen och hittar saker att berömma din tonåring för. Utbildningen är för tonårsföräldrar vars tonåring har ADHD.

Nu är denna utbildning från förra veckan eftersom jag inte har haft tid att skriva om detta för ens nu. I går gick vi på vår fjärde och näst sista föräldrautbildning på BUP. En sammanfattning om det mötet kommer så fort jag har tid.

Minska på tjatet
Uppmuntrar bra socialt beteende, förebygger olämpligt beteende och sätter gränser där det behövs. Försök att fokusera på det som fungerar och tänk på att ge fem gånger mer kärlek än tillrättavisningar. Beröm allt som de gör, oavsett hur litet och riktigt leta efter det du kan prisa. Det är värt mödan!

Förbättra kommunikationen
Tala till din tonåring när hen är mottaglig till att prata och tala när de inte är upptagna med någonting annat. Var kort och koncis när du talar!

Viktigt är att inte sänka dig ned till tonåringens nivå. Tvinga inte tonåringen att tala, undvik tjat, föreläsningar och att vara långrandig. Lyssna aktivt lyssnande och uppmuntra åsikter samt känslor. Visa att du förstår och använd gärna jagbudskap: t.ex. ”Jag blir rädd för att du blir rånad för att du är för full. Det är det vanligaste brottet mot unga killar.”

Försök att hitta stunder i veckan som är goda och haka på tonåringens intressen när hen vill att du gör det. Diskutera med tonåringen och låt hen föreslå aktiviteter som ni kan göra ihop. När du gör detta är det viktigt att du låter tonåringen styra diskussionen och även aktiviteten. Undvik frågor, tjat och kritik! Visa hen att du uppskattar tiden ni spenderar tillsammans och säg det direkt efter ni har spenderat tid tillsammans eller under tiden ni gör detta.

Se det som att tio år från nu ska tonåringen se det som att hens föräldrar alltid ställde upp på hen.

Uppmuntra det du vill se mer av och beröm direkt NÄR det sker. Beröm även självklarheter. Istället för att tjata till dig att tonåringen tömmer t.ex. diskmaskinen, så kan du säga att ni gör det ihop. Om hen inte tycker om att tömma diskmaskinen, etc tillsammans med dig, så kan du bara säga att du vill att hen tömmer diskmaskinen i dag. Detta eftersom det är viktigt att du istället uppmanar till att de tömmer diskmaskinen. Fråga aldrig om de vill!

Uppmaningar
När du ska uppmana din tonåring är det viktigt att du fångar hens uppmärksamhet. Tala om vad du vill att hen ska göra. Ställ inga frågor och var kort och koncis. Tänk på ditt tonfall och diskutera INTE när du är irriterad. Ge enbart en uppmaning i taget och återkoppla efteråt för att försäkra dig om att hen har förstått vad du just sagt. Ge positiv och direkt feedback. T.ex. är det en bra taktik att säga att hen får spela dataspel direkt efter att hen har tömt diskmaskinen eller gått ut med soporna.

Bestämda platser
Tänk på att ha allting på sina bestämda platser och att ADHD-hjärnan går på högvarv hela tiden. Se till att allt är lugnt och överskådligt inrett i ditt hem. Märk med etiketter och ha en praktisk och enkel förvaring. Hjälp gärna till med att städa och sortera sina grejer.

En känsla för tid?
Tänk på att individer med ADHD ofta inte har en känsla för hur mycket de kan göra under tio minuter. Därför kan det vara viktigt med olika hjälpmedel. Använd en äggtimer eller mobilens stopptimer. Det finns också hjälpmedel att köpa på Hjälpmedelscentraler, Funkaforum och Varsambutiken. Varsambutiken finns också på nätet som du kan beställa hjälpmedel i från.

Öka motivation med belöningar
Bjud in tonåringen till en dialog där ni t.ex. sätter er ned i soffan och lista En sak som inte fungerar så bra. Välj ENBART det VIKTIGASTE momentet, som t.ex. att hen inte går upp på morgonen i tid för att ta sig till skolan. Låt tonåringen välja en belöning som hen ska få om hen gör det hen ska göra. T.ex. att hen får spela dataspel.

Gör gärna ett tydligt kontrakt som du sätter upp på kylskåpet. Var konsekvent och håll avtalet oavsett vad! Kom i håg att variera belöningarna så att tonåringen inte blir trött på belöningen. Tänk på att belöningar fungerar mycket bättre än bestraffningar. Du kan t.ex. säga att ”Om du inte svär i dag får du 10 kronor.”

Beröm även små framsteg!

Övrigt
Hitta på någonting ihop med din tonåring varje vecka. Det kan t.ex. vara att ni ser på en tv-serie ihop eller att ni gymmar tillsammans.

Du får gärna berätta för tonåringen hur det var när du var tonåring men berätta inte det känsligaste. Som t.ex. att du tog droger eller hur du försökte att begå självmord när du var yngre.


Jag hoppas att denna information har varit till hjälp för dig som har en tonåring som har ADHD. Du kanske rent ut sagt själv har ADHD eller ADHD-symtom och tycker att dessa råd även hjälper dig i vardagen. Oavsett önskar jag dig allting gott!

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: