Skolan

Det går inte bra för vår dotter i skolan. Dottern är tonåring och har ADD/ADHD, ångest och autismsymtom.

I går talade jag med dottern om hur vi ska göra för att möta henne i och med hennes skolsituation. Hon vantrivs i skolan och vill sitta längst bak och inte märkas. Hon vill inte särbehandlas framför de andra eleverna eller få mer hjälp. Hon vill få lämnas i fred. Frågar skolan om hur hon har det så svarar hon knappt.

Detta är mycket vanliga sätt att agera på för tonåringar med ADD, ångest och autismsymtom. För att få bättre stöd (både till lärare och dottern) har nu klasslärarna gjort en anmälan till skolhälsoteamet.

I anmälan står det: ”Stor oro att eleven inte når kunskapsmålen. I åk 7 nådde hon inte godkänt i flera ämnen. Eleven är väldigt svår att nå och prata med. Svarar knappt på tilltal. Vi ser inte att eleven har socialt utbyte med andra elever, även i dessa situationer tycks eleven ‘ensam’.

”Eleven avskärmar sig från omgivningen, tonar ner sin skärm, vinklar huvudet nedåt, undviker ögonkontakt och samtal. Svarar ofta ‘jag vet inte’ eller ‘jag har glömt’ på frågor i undervisningen.”

Jag hoppas verkligen att anmälan går igenom och att det kommer att innebära att dottern får mer stöd i skolan.

Vad märker vi av hemma? Dottern uppger själv att hon inte har några vänner i skolan och upplever sig vara mobbad. Jag får skicka i väg henne till skolan fast hon mår riktigt dåligt både psykiskt och fysiskt.

Hon har migrän, magkatarrssymtom, ont i hela kroppen och mår så illa att hon kräks i bland. Detta är dagligen och till trots att vi har tagit henne till vårdcentralen flera gånger så hjälper inga mediciner, fysioterapi eller läkarvård. Eftersom problemen är psykiska, inte fysiska.

Därför har hon nu en samtalskontakt på vårdcentralen.

Dottern berättade också för mig hennes syn på anmälan: Orsaken till att hon inte vill att någon ska se hennes skärm är eftersom hon tar längre tid på sig att besvara uppgifterna. När andra elever ser att hon tar längre tid på sig har de kommenterat detta. Det sårar dottern och ger henne en inre stress.

Hon berättade också att hon inte upplever att hon har fått mer hjälp av skolan i skolarbetet.

Allt detta berättade jag för rektorn i dag. Jag yrkade också att vi måste göra någonting åt dotterns skolsituation och berättade om hur dåligt hon faktiskt mår på grund av skolsituationen. Det jag yrkade på att vi bör göra är att ge dottern ett eget skolschema, reducerade lektionstimmar och att hon slipper sitta med klassen under skoltid.

Jag och rektorn ska talas vid igen i morgon bitti. Rektorn ska också talas vid med dottern i morgon.

Det känns skönt att skolan tar tag i detta!

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: