Bipolär

Denna vecka har varit mycket produktiv: jag har sökt jobb, letat artikelidéer, lämnat in tonvis med intyg till Alfakassan (helt seriöst, ska det verkligen vara så här komplicerat att få ut någonting?!), jag har gått igenom sju högar med papper, gjort alla saker på att-göra-listan för denna veckan, skrivit ett testamente, deltagit på webbinar på Arbetsförmedlingen, osv osv.

I morse kunde jag inte ens komma upp ur sängen.

Det är så roligt att vara bipolär! Ena delen av veckan har jag hypomani och får mycket gjort. Andra dagen kan jag inte ens gå upp ur sängen.

Min medicinering hjälper dock mycket men den tar inte bort alla mina symptom; för det kan den inte. Jag tar stabiliserande medicin: Aripiprazol (säg det snabbt tio gånger!) och Lamotrigin.

Dessa två juveler till tabletter gör att jag kan leva ett liv hemma bland nära och kära, istället för att ha psykoser och leva på psyk. Tar jag nämligen inte min Aripiprazol får jag psykoser så jag är mycket noggrann med den.

Tidigare fick jag så kraftig hypomani att jag hade svårt att sova minst tre gånger i veckan. Då höjde min läkare min dos av Aripiprazol och jag mådde mycket bättre. Nu kan jag sova om nätterna!

Lamotrigin kontrollerar istället min bipolära depression och gör att jag inte sover minst 18 timmar per dag. Just nu håller jag och läkaren på att öka doseringen av Lamotrigin och därmed ska mina depressioner bli lättare att hantera. Vi håller tummarna för det!

Innan jag tog Aripiprazol tog jag Olanzapin, men eftersom jag gick upp kraftigt i vikt av medicineringen och fick biverkningar som rastlös i benen (försök att sova med det! lol) samt trötthet, så var det dags för en förändring. Min anti-mani och stabiliserande medicin är den som jag förlitar mig mest på, så att byta medicin var någonting jag var riktigt rädd för att göra.

Men det gick ju bra!

Men det är så här när man är bipolär: det är ett evigt pillande med mediciner: dos, vilken vi ska ta, biverkningar, hälsokontroller så medicinen inte gör oss sjuka, osv. Den medicin jag tar nu kan få din hud at ramla av om du påbörjar medicinen för fort och en annan medicin kan öka dina kroppsfetter så du måste ta blodprov.

Fun stuff!

Men medicinerna gör att jag kan leva ett friare liv utan att sitta frihetsberövad inne på psyk. Trots biverkningar och ett evigt passande på medicineringen som vips en dag kan få för sig att inte fungera som det ska (som t.ex. Olanzapin gjorde för mig) och man måste byta. Men det kan också sluta fungera helt så man får en till psykos.

Därför har vi i min familj en backup-plan för om jag skulle få en psykos. Vi vet att den börjar med att jag anklagar min man för incest, sen tidigare psykoser. Därför ska min familj direkt ringa efter en ambulans eller skjutsa in mig till psyk. På psyk ska de be att jag får en Olanzapinspruta.

Olanzapinsprutor är roliga… De är ett rent helvete att blanda ihop för personalen, ge till en mer än motvillig patient (för mig krävde det att sex personer höll ned mig och en person stack mig med sprutan) och därefter kom biverkningarna… Jag bet så hårt i käken att jag bet mig sönder och samman i munnen och jag kunde inte få upp käkarna, hur mycket jag en försökte.

Personalen förklarade att det var en biverkning av Olanzapin och fick ge mig två tabletter mot dem. Först då kunde jag öppna käkarna men insidan av mina kinder, som hade suttit i kläm mellan mina käkar, var helt söndertrasade.

Hur är det annars att leva med att vara bipolär? För mig innebär det att stadigt ta min medicinering och att ha bra kontakt med min läkare. Minfamilj måste också veta vad de ska göra om jag skulle bli för sjuk för att ta mina tabletter och vad de ska göra om jag skulle få en till psykos. Jag måste också undvika stress så mycket jag kan eftersom detta inte är bra för mig.

Jag måste arbeta förebyggande för att ha ett så normalt liv som möjligt.

Är du själv bipolär eller känner du någon som är det? Hur är era liv?

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

En tanke på “Bipolär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: