Specialpedagogen idag

I dag har vi möte med specialpedagogen på dotterns skola. Då ska vi ta upp sju stycken punkter. Dottern har diagnosticerats med ADD, grav ångest och depression.

Hon ska också utredas igen för autism på BUP, eftersom hon hade samtliga symtom men ett av de viktigaste symtomen var inte tillräckligt starkt för att hon skulle få en diagnos.

Hos specialpedagogen ska vi diskutera följande:

 1. Om dottern ska få sitta längst bak istället. På grund av hennes sociala ångest, så hon kan arbeta bättre i klassrummet.

 2. Dottern behöver utredas för dyskalkyli på grund av att hon alltid har haft enorma svårigheter i matten. Hon ligger på en mellanstadienivå i matten, men övriga elever i hennes årskurs studerar på 8:ans nivå på högstadiet!

  Har tjatat mig blodig att hon ska utredas för dyskalkyli och skolan nickar, ”visst det ska vi göra!” Sen faller det ändå genom stolarna. Suck!

 3. Har pratat med BUP och de vill att skolan ska koppla in en extralärare som stöttar Nathalia i skolarbetet (på skoltid).

  Så detta kämpar jag också med, men här tror jag tyvärr att uppförsbacken kommer att bli för brant och att skolan kommer att säga att de har för lite resurser till en extralärare. Trots att dottern verkligen behöver det!

 4. Jag vill också veta hur skolan bäst ska kunna möta dottern på lektionerna så att hon antecknar och lyssnar på läraren. Just nu ritar hon enbart med AirPods i öronen.

 5. Efter att ha pratat med dotterns kurator så undrar hon hur skolan ska möta dotterns grava ångest på bästa sätt. Dottern vill inte gå till skolan för att hon mår så dåligt och för att hon känner av sin panikångest hela tiden i skolan och på bussen.

  Hon kämpar någonting fruktansvärt med hennes ångest! Vi som vuxna måste kunna hjälpa henne. det är inte menat att hon ska kämpa så mycket ensam.

 6. Dottern behöver få ett ledigt rum som hon kan gå till när hon får en panikångest så att hon bara sitter och skakar av rädsla. Vilorummet på skolan är ofta fullt och är inte enskilt.

  Så dottern vill inte gå till vilorummet. Dottern har också inget förtroende för någon vuxen på skolan så dit kan hon inte heller vända sig när hon får panikångest.

  Skolan har testat att ge dottern ett ledigt klassrum att gå in i. Men det har inte heller hjälpt eftersom klassrummen fort fylls på med övriga elever, så dottern hinner aldrig att samla sig.

 7. Vi skulle också behöva ha ett så kallat SIP-möte med bland annat skolan och BUP. Detta eftersom vi behöver hjälp med att samordna samtliga av dotterns kontakter inom läkarvård och kommun.

  Just nu har vi över tjugo olika instanser som jag råddar och arrangerar för dottern och det kommer endast att bli fler av dem.

Specialpedagogmötet kommer antingen att bli långt eller kommer att behöva delas upp två-tre möten. Men nu kanske du undrar vad SIP är för någonting?

SIP står för Samordnad Individuell Plan och innebär att de flesta statliga kontakter som du har samordnas åt dig. Ditt barn får en egen plan och du får stöd i planeringen. Annars får vi som föräldrar rådda i detta själva. Det är inte ovanligt att det blir över 40 kontakter att rodda mellan så SIP är ovärderligt!

Här kan du läsa mer om SIP och se om det är någonting för dig.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

3 reaktioner till “Specialpedagogen idag

 1. Den där detaljen när bup säger att skolan behöver tillsätta en extra person var något av det värsta jag visste när jag arbetade som skolkurator.
  Det är inte deras uppgift och då får de så klart bekosta den personalen.
  Jag tror inte att de skulle anställa fler psykologer bara för att skolan anser att behovet finns.
  Bup har nu med sin inkompetens gjort att du och skolan får en konflikt.
  Du tycker dig lovad något som skolan inte har råd med.
  Bup får väl bekosta resursen eller gå in och berätta vilka andra barn de tar resursen ifrån för att bekosta det de lovat.

  Gilla

  1. Du har så rätt. Tänkt i samma banor: skolan borde ju redan ha behovet av att sätta in en extralärare till elever som behöver det mest. Om de kunde, hade de ju gjord det. Men, genom att jag tog upp med Specialpedagogen om vad BUP sa, så kunde vi tillsammans hitta en lösning som dels fungerade för dottern och dels för skolan. Win win.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: