Isolering

Eftersom jag är sjukskriven och min man arbetar hemifrån, har vi valt att vi lika gärna ska självisolera oss. Dottern har fortfarande skolplikt, men ingen lek med kompisar, inte träffa släktingar (speciellt äldre eller sjuka) och de flesta aktiviteter är inställda.

Dessutom försöker vi att dra tillbaka all kontakt vi kan med vården, för att minimera potentiell smittspridning. Har en kompis som är sjuksköterska som rekommenderade oss att göra just detta men det känns så skönt! Den här veckan har vi enbart varit på ett enda möte. När hände det senast?!

Vi träffar inte de i släkten som är över 50 år gamla (eftersom det är åldersgränsen för de äldre som dött av Corona) och sjuka. Detta för att skydda dem från smittspridning. Vi kan nämligen smitta fast vi saknar symtom, så det är bara att ta tjuren i hornen och för oss att stanna hemma.

Dottern fick en svag förkylning nu i veckan och eftersom Folkhälsomyndigheten ger följande rekommendationer som återberättas av Doktor.se:

  • ”Det är mycket viktigt att du stannar hemma om du har sjukdomssymtom, även milda. Detta för att undvika att smitta andra människor. Om du tillhör en riskgrupp ska du söka vård om du blir sämre.
  • Undvika att röra ansiktet med händerna, till exempel gnugga ögon eller näsa, eller bita på naglarna.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten före måltid, innan mathantering och efter toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Begränsa om möjligt din kontakt med personer över 70 år.
  • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska du stanna hemma minst två dygn extra efter att du blivit frisk för att inte smitta andra” skriver Doktor.se.

Därför stannade dottern hemma tills hon var helt symtomfri från hennes influensa/förkylning + 48 timmar. På måndag ska hon tillbaka till skolan igen och hon kommer att gå i skolan tills skolorna stängs ned. Förutom då hon har symtom såklart.

Man kan smitta av att enbart andas på någon (eller någonting som någon sen tar i), har forskarna konstaterat nu. Detta är varför vi är superpetiga på att inte gå ut trots om vi skulle ha väldigt milda symtom på förkylning/influensa. Allt är inte i min kontroll, men detta kan jag i alla fall vara noggrann med.

Vi följer mycket så som Norge gjort: att vi enbart går ut för att köpa mat och medicin. Men posten måste hämtas och soporna måste tas ut, så det gör vi fortfarande. Vi håller oss dock på långt avstånd från folk och eftersom vi bor i villa kan vi göra detta.

Dottern tycker om att vi har självisolerat oss och tycker att mamma och pappa faktiskt gör någonting aktivt åt situationen. Så det känns skönt.

Jag har inte ändrat på någonting hur vi handlar, utan vi handlar precis som vanligt. Detta innebär dock att vi (som alltid) bunkrar upp på reavaror. ”Förlåt”. Men om ni undrar varför matvarubutikerna inte behöver kasta de stora lager som de rear ut, så vet ni varför.

Alla sociala möten sker just nu via nätet och telefon. Som den något introverta person som jag är, så känns det mycket skönt. Alla dessa möten har varit otroligt stressande för min familj så det känns skönt att enbart gå på de viktigaste. Allt går framåt i alla fall.

Så det är hur vi lever just nu: vi irriterar skiten ur allt och alla andra. Men det får de, som irriterar sig på det, leva med.

En sista sak. Det verkar vara som så att vissa stör sig på att folk behöver prata av sig när de arbetar tolv-timmarsdagar och helger inom vården och på vissa andra platser (t.ex. IT). Om man inte får prata av sig, hur ska man då kunna överleva en sådan här pers! Prata på!

Jag finns alltid här om ni behöver prata eller om ni bara behöver en virtuell kram!

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: