Med livet som insats

Mamma är pensionär men jobbar fortfarande i hälsovården. Förra veckan tog hon hand om en patient som hade testats positiv för Covid-19. Utan skyddsutrustning eftersom det är brist på det inom äldreomsorgen idag i Corona-Sverige.

Nu har hon börjat ta avsked från oss barn. Ifall att det som inte får ske, sker.

Det är så fruktansvärt tungt just nu men tyngden lättar en del när jag vet att jag inte är ensam att bära den; tusentals anhöriga går igenom exakt samma skräck som jag gör.

Vi som har närmaste som kämpar mot Corona vid frontlinjen och som inte vet om de kommer att komma helskinnade hem. Det är som om vi skickade ut soldater men förhoppningsvis får vi färre dödsfall…

”Det är vårdpersonal som stryker med tyvärr,” sa mamma på telefonen. Jag nickade medan det ekade inom mig: ‘Men inte du. Du får inte stryka med.’

För hon är min älskade mamma. Precis som tusentals och åter tusentals övriga söner, döttrar, med flera, tänker just nu: ”Men de är ju våra närmaste, det får inte hända dem någonting.”

Sanningen är att det kan hända dem någonting. Sanningen är den att jag bara går och väntar på att min mamma ska få symtom på Covid-19.

Jag bereder mig på att ta avsked.

Så i min sorg vill jag skrika ut en klagan till cheferna i äldreomsorgen som låter sina anställda hantera Corona-patienter utan korrekt skyddsutrustning. I min klagan vill jag också skrika ut att ni inte ska skicka ut en undersköterska som är i riskgruppen, till att bekämpa Corona.

Det är min älskade mammas liv som man sätter på spel. Det är mångas älskades liv som sätts på spel. För att det är brist på rätt skyddsutrustning i vården.

Men det verkar också vara brist på bra rutiner i äldreomsorgen, för mamma är inte i karantän… Hon fortsätter att arbeta på precis som vanligt, utan skydd, med andra patienter.

Skickar stora virtuella kramar till alla mina läsare som kämpar mot Corona. På alla de olika sätt som vi alla är drabbade på. I smått som stort, kämpar vi tillsammans.

Du är inte ensam.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: