Vägen ur utmattningssyndrom?

Läser en ny bok som heter Vägen ur utmattningssyndrom: Hantera det som är och ta dig dit du vill med hjälp av KBT och ACT. Fasligt lång titel!

Det är så roligt med självhjälpsböcker ibland. Dels för att man lär sig någonting och dels för när man märker hur bristfälliga de kan vara.

T.ex. borde denna bok Vägen ur utmattningssyndrom hjälpa mig något enormt, men när jag slår upp kapitlet Till dig som sover över nio timmar per dygn utan att bli utvilad, upptäcker jag att jag inte alls blir hjälpt.

För samtliga av råden är inte alls för dig som någon gång har haft hypomani eller maniskt skov. Eller för dig som har sömnapné.

Nu har jag testat mig för sömnapné och haft turen att inte ha det (trots att min pappa hade det och mina bröder har det). Något ska man ha tur med i alla fall!

Men jag har haft två riktigt rejäla maniska skov och har haft hypomani titt som tätt. Jag är bipolär typ 1. Det hör liksom till modet att tampas med hypomani och maniska skov då…

I samma kapitel fortsätter författaren att tipsa om att man ska försöka att hitta annat man kan göra istället för att sova, för att via hjärnan. De menar på att man blir överstimulerad, men går inte in på VAD som kan leda till överstimulering eller VAD som man kan ändra till för vilande aktivitet.

Ska jag yoga eller meditera istället för att sova min eftermiddagslur? Kan man bli överstimulerad av att titta på YouTube eller att läsa?

Jag hade velat ha mer svar.

Men summa summarum, skulle man tvinga sig själv successivt i att hålla sig vaken. 30 minuter i taget per vecka. Så vida man inte är bipolär eller har sömnapné, så att säga, för då måste man kolla med läkaren först.

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: