Har du någonting olöst?

Har du någonting olöst i ditt förflutna kan det utspela sig på olika sätt i ditt dagliga liv. Det kan handla om saker du har varit med om som du inte har tagit itu med. Oavsett vad det är kan det utspela sig på olika sätt.

Här är nio signaler på att du har någonting olöst, som är hämtade och inspirerade från denna video:

  1. Du har svårt för att acceptera bra förändringar i ditt liv. Om du får en anledning till att fira, gör du inte det med gott mod eftersom du känner att du förtjänar inte att vara lycklig.
  2. Du behöver planera inför allt. Har du ett stort kontrollbehov och ogillar när saker inte går som planerat? Detta kontrollbehov kan ha sin rot i ett upplevt trauma där du saknade kontroll. Ditt planerande blir då ditt sätt att ta tillbaka kontrollen i ditt liv. Vid kontrollbehov kan du också känna en stark misstro till omvärlden.
  3. Du känner en stark rädsla för misslyckanden. En stark rädsla för misslyckanden kan göra att du förlorar chanser i din karriär, i dina relationer och i ditt övriga privatliv. Det kan också leda till perfektionism och osäkerhet.
  4. Du känner en stark rädsla för att lyckas. Du skyr att lyckas med någonting eftersom du är rädd för vad som kommer att hända om du lyckas. Du är rädd för att förlora det du vunnit när du väl har fått det. Detta är ett vanligt problem hos de som har förlorat någon nära dem när de var unga.
  5. Du har svårt för att koncentrera dig. Speciellt om det är ett trauma du har utsatts för, så har det en stark påverkan på vår hjärna. Märker du att du har svårt att komma ihåg saker, får blackouts och har svårt att behålla ditt tankespår? Detta kan vara en indikation på att du behöver bearbeta ditt trauma.
  6. Du har svårt för att be om hjälp. Detta innebär att det kan upplevas svårt att öppna upp om det du har varit med om. Du lider hellre i tysthet än öppnar upp och ber om hjälp.
  7. Du skadar dig själv eller andra på något sätt. Du kanske rent av isolerar dig och skjuter bort andra. Eller skriker och är aggressiv mot dig själv eller andra.
  8. Du lider av dålig självkänsla. Olika former av misshandel, att bli övergiven eller att bli försummad när du är ett barn, kan leda till dålig självkänsla. Du kämpar med att tycka om dig själv ofta både till det yttre som inre. Dålig självkänsla är vanligt hos de som lider av PTSD.
  9. Du har helt nya och oförklarliga psykologiska symtom. Du känner mer ångest än förut. Du har svårt att se nöjet i saker som du har tyckt om förut. Du har förlorat din aptit/äter mer än vanligt. Du har svårt att sova bra på natten. Ångest, dissociation, personlighetsförändring, känslomässigt lidande, depression, panikattacker, frekventa flashbacks, mardrömmar… Allt det är vanligt om du lider av PTSD.

Man kanske inte känner igen sig i alla nio signaler. Men om du känner igen dig i någonting kan det vara värt det att analysera om du har någonting olöst som ligger i det förflutna.

Tror du att du lider av PTSD ska du söka vård, men det kan även vara bra att tala med någon professionell även om du har annat som ligger olöst.

Önskar dig all lycka till på vägen till ett bättre mående!

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

4 reaktioner till “Har du någonting olöst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: