PTSD

Vad är egentligen PTSD och varför lider så många av det? Här berättar jag också min relation till min egen diagnos, PTSD och vad jag har upplevt.

PTSD står för ”Post Traumatic Stress Disorder” och innebär att du upplever en traumatisk händelse (eller händelser) om och om igen. Det kan vara lukter, ljud, tankar som påminner om det du har varit med om och ger dig en så kallad otrevlig flashback. Flashbacks innebär att det känns som om traumat sker ännu en gång.

Dessa Flashbacks kan ske flera gånger per dag till bara några enstaka gånger i månaden. Allt beror på hur grav PTSD du har. När du påminns om ditt (eller dina) trauma(n) upplever du oftast ett starkt obehag. Dessa obehagskänslor kan också upplevas fysiskt med illamående, yrsel, svettningar och hjärtklappning.

Minnesbilder (inte flashbacks, som är när du upplever hela scenarion av vad du har varit med om som om de skedde här och nu) kan också komma fram. Ofta får den som har PTSD ganska ofta minnesbilder under dagen. Men även under natten tränger sig mardrömmar om händelsen gärna på eller mardrömmar om även annat som man är rädd för.

Detta kan göra att man känner att man inte lever ett normalt liv längre. Man kan känna sig socialt distanserad, emotionellt avdomnad och man kan förlora entusiasmen till dagliga aktiviteter. Undvikande beteende är vanligt, där man försöker att undvika t.ex. platser, dofter, ljud, filmer, böcker och rörelser som påminner om vad man har varit med om.

Men även självmordstankar är vanliga vid PTSD och drogmissbruk av olika slag. Orsaken är eftersom man vill fly bort från sina minnesbilder, mardrömmar och flashbacks. Man vill ta kontroll över sitt liv igen. Av egen erfarenhet, hjälper dock på lång och kort sikt traumaterapi och medicinering bäst.

Vad kan då ge dig PTSD? Det kan vara en tragisk händelse som utlöser PTSD, som t.ex. ett dödsfall, skiljsmässa eller en olycka. Men det kan också vara att du har varit med i krig, varit i ett misshandelsförhållande, våldtäkt, mobbing eller att du har haft en nära-döden-upplevelse.

Mer än hälften av alla personer får PTSD efter ett trauma. Men de flesta av oss får även ett slags ”mini-PTSD” i början efter en tragisk händelse där vi återupplever händelsen på nytt genom flashbacks eller minnesbilder. En vanlig orsak till PTSD är att du inte hanterar händelsen och tar itu med den. Du lägger bara locket på och försöker att fortsätta med din vardag.

Vad är då mina erfarenheter av att leva med PTSD?

Jag har någonting som heter Complex-PTSD och som kan uppstå efter att man har upplevt flera stycken trauman i sitt liv. I mitt fall är det misshandelsförhållanden, mordförsök, våldtäkter och sexuella övergrepp som har gett mig Complex-PTSD. Troligtvis fick jag min första PTSD redan i unga åldrar eftersom det var då övergreppen började.

Jag kunde aldrig prata om det jag hade varit med om utan jag försökte alltid skjuta det ifrån mig och gå vidare med mitt liv. När jag var arton gick inte detta längre. Jag hamnade i alkoholmissbruk och hamnade på någonting som hette Ungdomsenheten som vårdade unga vuxna i drogmissbruk.

Turligt nog fick jag höra att jag skulle återfriskna och att jag inte hade alkoholism, utan att jag skulle kunna lära mig att dricka måttligt igen. Men jag tampas fortfarande med att jag ibland dricker mig för full, men jag kan inte alls dricka så höga mängder som jag gjorde förr. Förr kunde jag dricka 10 starköl och bli full, nu klarar jag bara av ett glas vin.

Ändock är jag mycket tacksam för att jag har en mycket lägre tolerans till alkohol idag. Det gör det lättare för mig att reglera hur mycket jag dricker. Däremot när du har PTSD (och är bipolär som jag också är), så ska du vara mycket försiktig med alkohol.

Detta eftersom det lätt utvecklas till ett missbruk. Därför dricker jag inte bara måttligt utan också otroligt sällan! En gång varannan månad eller bara några gånger per år, brukar vara standard för mig. Ändå kan jag komma på mig själv med att dricka ett halvt glas vin för fort och så fyller jag på med ett till halvt glas vin. Sen är jag full. Jag måste lära mig att bara smutta på vin!

Min PTSD har varit riktigt dålig. Så dålig att jag har legat på golvet och bara darrat i skräck. Jag har ofta haft men numera är det mer sällan, som magsjuka på grund av att PTSD:n har tagit över så hårt. Mardrömmar är jag van vid, de är nästan normen när jag sover men jag har lärt mig att ta kontroll över dem.

Jag tar kontroll över mina mardrömmar genom att tvinga mig att vakna eller ta kontroll inom drömmen genom att t.ex. tvinga mig till att flyga ifrån en fara. Blir jag attackerad av vapen kan jag frammana ett eget vapen och en sköld. Rätt coolt egentligen.

Minnesbilder är någonting som jag tampas med dagligen men mina flashbacks sker mer sällan. Däremot arbetar vi just nu med en mycket tung traumaterapiform, och det är att man ska prata om det man har varit med om flera gånger i nuform. Det är supertufft!

Har man PTSD till på köpet känns hela återberättandet som om hela händelsen sker på nytt. Det är väldigt traumatiskt och egentligen mycket modigt eftersom man återupplever saker som man är som mest rädd för i hela världen. Saker som man instinktivt bara vill fly ifrån.

Ögonrörelser där du får tala om händelsen och sen se från sida till sida genom att t.ex. följa terapeutens fingrar i luften, kan också hjälpa. Ögonrörelserna kallas också för EMDR som står för ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing.” Det fungerar genom att det kopplar igång hjärnans egen läkeprocess och gör händelsen mer hanterbar. Din psykolog och du, går igenom om hur det fungerar för dig.

Lider du själv av PTSD eller känner du någon som lider av det? Tveka inte att be om att bli refererad till en traumaenhet av en vårdcentrals kurator. Väntelistan är ofta lång men det är väl värt det när man väl har börjat.

Du kommer att läka från din PTSD. Och jag också, för den delen.

Kram,
Åsa

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

2 reaktioner till “PTSD

  1. Tack för att du ger ett inifrånperspektiv av att leva med PTSD. Det hjälper säkerligen andra som befinner sig i en liknande situation och det är viktig information som vi alla kan lära oss av. 💖

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: