Omvårdnadsbidrag

I dag ringde de från Försäkringskassan angående min ansökan till omvårdnadsbidrag för min dotter. Samtalet tog en timme och 15 minuter! Turligt nog sov dottern under samtalet, annars hade det blivit ramaskri. Hon tycker inte om allt som har med BUP och annat att göra.

Speciellt när det kommer till hennes senaste diagnos, som jag behövde tala ganska mycket om under samtalet med Försäkringskassan. En diagnos som jag kommer att behöva berätta om eftersom det kommer ändå att framgå nu under hösten när vi går våra utbildningar.

So here goes… Min dotter har diagnosticerats med autism på BUP. Detta gillar inte dottern för fem öre och är nästan våldsamt arg över att ens höra namnet. Det spelar ingen roll hur fina egenskaper man faktiskt kan ha när man har autism, hon ser bara det negativa.

”Ingen ska få veta, mamma. Jag har INTE autism! BUP har fel!” låter det. Till henne säger jag att hon har en lindrig form av autism och att den mest bara märks av i att det är problem med skolarbeten. För det är bara i det hon själv märker av sin autism. Men så enkelt är det ju inte: hennes autism märks av i mycket av det hon gör.

Hon har också problem i att ta hand om hennes hygien, städ, tider, planering, maten, sömnen, osv. Det är mycket som jag får hjälpa henne med och det är här omvårdnadsbidraget kommer in. Det är ett fulltidsjobb att ta hand om min dotter och därför har jag möjligheten till att ansöka om omvårdnadsbidrag för att täcka den tid och det engagemang som jag lägger ned.

Dessutom har jag rätt till att ansöka om att få jobba 25% mindre sen när jag har en fast tjänst. Detta är bara om jag får omvårdnadsbidrag. Det låter jättebra men såklart ska det bli problem i ansökan. Denna gång var det läkaren på BUP som ställde till det.

Han skrev inte med att dottern har autism, depression, självskadebeteende och att hon är självmordsbenägen. Dessa spelar starkt in i hennes sjukdomstillstånd när jag ansöker om omvårdnadsbidrag. Därför måste det med.

Därför fick jag ringa upp BUP efter jag och Försäkringskassan hade lagt på luren och säga det att en läkare måste göra dessa ändringar. De har på sig till 4 september och sekreteraren jag talade med på BUP trodde inte att läkaren skulle klara av den deadlinen.

Så det blir att jaga på BUP och troligtvis förlänga deadlinen hos Försäkringskassan de närmaste veckorna. Suck.

Men detta är alltså hur ansökan till omvårdnadsbidraget ser ut:

  1. Ditt barn får en diagnos från BUP och då anmäler du till dem att du vill ansöka om omvårdnadsbidrag direkt under mötet då de berättar om vilka diagnoser ditt barn har.
  2. Du får jaga på att det där läkarintyget skrivs inom tre månader efter att ditt barn fick sin diagnos. För efter den perioden kan du inte ansöka om omvårdnadsbidrag.
  3. När läkarintyget har kommit in till Försäkringskassan får du ett brev hem till dig där det framgår att de har mottagit ett läkarintyg för ansökan om omvårdnadsbidrag.
  4. Ett tag senare (detta kan ta en månad) dyker ett nytt brev ned i din brevlåda med en telefontid som Försäkringskassan kommer att ringa dig på. Inför telefonsamtalet behöver du förbereda och besvara ett flertal frågor som Försäkringskassan kommer att ställa till dig under samtalet.

    Samtalet tar cirka en timme och jag skrev ett tre sidor långt dokument i Word (font storlek 12) som tog upp ALLT jag gör för min dotter. Det är mycket att hålla reda på, så det är bra att ha allt nedskrivet inför samtalet. Litet tips bara!
  5. Försäkringskassan skriver ihop din ansökan och lämnar in den. En annan del av Försäkringskassan fattar sen ett beslut angående om du har rätt till omvårdnadsbidrag eller inte. Du kan behöva komma att ringa Försäkringskassan för att ändra i anmälan och för att skynda på beslutet.
  6. Du kan få omvårdnadsbidrag på 25%, 50%, 75% och 100%. Omvårdnadsbidrag påverkar din sjukpenning och din arbetslöshetsersättning, därmed kan du få mindre betalt varje månad beroende på ditt omvårdnadsbidrag.

Så, så ser det alltså ut!

I dag har dottern klippt gräset och jag har tagit hand om plugg, städ, tvätt, trädgården och Fredagar är den dag som jag inte lagar mat på. Så det känns underbart skönt! Och i morgon behöver jag bara fixa lunch till dottern för till middag ska vi grilla på hennes mormors koloni. Det ska bli så roligt!

På tisdag börjar skolan och vi har också vårt utredningsmöte med Socialen och Familjecentralen. Dagen därefter; på onsdag nästa vecka ska vi sitta med studievägledaren på dotterns skola och gå igenom gymnasievalet. Beroende på vad hon väljer för skola och kurs, ska hon få anpassad skolgång därefter. Toppen! Det är bara ett litet krux.

Dottern vill inte gå på gymnasiet. Alls. Det blir ett ”roligt” möte, det vet jag redan nu! Hahah

Ha det så bra nu i solen!

Kramar,
Åsa

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: