Kognitiv terapi

Läser just nu en bok om kognitiv terapi som heter, Våga förändra ditt liv med KBT av psykologen Anna Frostin. Där berättar hon om att det mest användbara redskapet som finns inom kognitiv terapi är just dagboken.

Tanken är att du ska använda båda ändar av dagboken: Framifrån skriver du in allt du vill arbeta med och bakifrån i dagboken skriver du in allt som du är bra på och som du lyckats med. ”När det blir jobbigt kan du gå tillbaka dit och läsa om dina positiva framsteg,” skriver Frostin.

Skriv ned dina mål. Ställ frågor som Vad vill jag ändra på? och Vad har jag lyckats med? Skriv upp svaren i respektive del av din dagbok.

Gör små delmål för det som du vill ändra på. Om du till exempel är rädd för vatten kan du börja med att bada badkar eller någonting annat som du tycker är lite obehagligt. Trappa sedan undan för undan uppåt med att göra mer och mer obehagliga saker som berör vatten.

Tänk småsteg och skriv upp varje gång som du lyckats med ett delmål i den bakre delen av dagboken. Kom ihåg att rikligt belöna dig själv för varje delmål som du klarar av.

Det låter enkelt men det är otroligt effektivt KBT-tänk för att bli av med till exempel fobier. Man tar det successivt och använder sig av kognitiv terapi.

Jag är på inga sätt en psykolog eller legitimerad inom kognitiv terapi, därför rekommenderar jag dig att gå till en professionell för att få råd och stöd i ditt fortsatta välmående.

Kramar,
Åsa

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: