Habiliteringen 2

Idag besökte vi Habiliteringen för att få råd i hur vi får vår autistiska dottern att äta bättre och mer allsidigt. Detta är vad vi fick lära oss:

Vi ska servera mat regelbundet: frukost, mellis, lunch, mellis, middag och eventuellt kvällsmål. Ha 2-3 timmar mellan målen och se till att ditt barn inte förstör aptiten genom att dricka mycket mellan måltiderna. Måltiderna behöver vara korta och portionerna små.

Kom överens om menyn inför veckan genom att skriva ut bilder på maträtter som ni har hemma från Google. Gör små thumbnails av bilderna och klistra in i ett Word-dokument. Fråga inte, ”Vad ska vi äta?” Det blir för svårt för ett autistiskt barn! Fråga istället, ”När du tittar på dessa bilder, vad vill du välja att äta?”

För autistiska barn är det extra viktigt att få vara med i matlagningsprocessen eftersom man har ett högre behov av tillit. Det är också viktigt att föräldrarna hittar mönster i vad barnet gillar att äta: färg, form, konsistens, värme. Detta för att lättare kunna tillämpa ny mat in i barnets diet.

T.ex. om barnet bara äter mat som är skuret i fyrkanter, så skär även ny mat i fyrkanter och servera det tillsammans med mat som barnet redan känner igen.

Min dotters mönster är röd mat i form av tomatsås och ketchup. Men inte chili och paprika. Talade med dotterns mormor ikväll och hon kom också på att dotterdottern (min dotter) mest äter VARM mat. Flingor, mackor, hårt bröd, kall majs, osv går inte hem.

Det är viktigt att inte tjata på barnet om att hen ska smaka eftersom detta oftast möts av ett nej från ett autistiskt barn. Detta är eftersom det finns en hel drös av saker som hen behöver göra först för att ens komma till ”smaka”. Det som det autistiska barnet behöver göra först är att:

  1. Tolerera (titta på maten)
  2. Integrera (att röra vid maten med gaffeln)
  3. Lukta på maten
  4. Röra vid maten med fingrar eller läppar
  5. Smaka (bara ha maten i munnen)
  6. Äta (äta och svälja maten)

Testa Ketchup-metoden, där du har ketchup på all ny mat eller barnets favoritkrydda. Stegen till att äta kokt potatis kan till exempel starta med att du vänjer barnet vid att äta chips. Sen pommes och sen klyftpotatis, osv tills du kommer fram till kokt potatis.

Någonting barn med autism ofta har problem med är just grytor, såser och att inte få äta saker och ting separat. För vårt barn fungerar smält smör, tomatsås och sötsur sås bättre än gräddsås.

Som hemuppgift fick vi att skriva en lista på allt hon äter hemma och att jag ska göra ett bildstöd av dessa maträtter från Google. Vi ska också försöka att få med henne nästa gång till Habiliteringen, där dottern säger hej och väntar i väntrummet.

Dottern verkligen HATAR sin diagnos och vill inte veta av Habiliteringen, så om vi får med henne vore det stort.

Nästa möte blir på tisdag under höstlovet och innan dess har vi Familjecentralen och annat matnyttigt.

Önska oss lycka till och jag hoppas att allt är bra med dig i din del av världen!

Kramar,
Åsa

Publicerad av asawilliams

Jag heter Åsa och jag är bloggare på www.jagochminadiagnoser.se Jag och Mina Diagnoser är en blogg för mental ohälsa och diagnoser. Här får du en inblick i mitt liv och hur det är att leva med mental ohälsa. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: